Unborn 8.0 Pink Pointer

Friday, October 28, 2011

Chemistry

hoii :) taktau nak post ape nii. tp tangan gatal pulak nak menaip. adoii. hahh ? apee?? birthday ? takyah la. tak best pon :')

hah, japjap. cuba tengok kat kotak jerit (shoutbox) tu. punye la lama takde org jerit-2 kat situ, tiba-2 je ade silent reader lak bagai. masa "mereka" jerit dekat-2 pulak tuhh. beza 2,3 minit je. nmpk beno nipunyee ~ haishh, sape punya kerja laa tu kan. mcm tau je sape ? HAHA >.< lantaklahh.

hr ni hr ape ? jumaat. sudah tentunya epiy study chemistry + physics. huhh, gila best :D

sdikit formula about chemistry :-


CATIONS (positive ion)



+1
  • Nak = NA+ = sodium ion
  • Hafal = H+ = hydrogen ion
  • Kimia = K+ = potassium ion
  • Agak = Ag+ = silver ion
  • Liat = Li+ = lithium ion


+2
  • Cu = Cu²+ = Copper (II) ion
  • Ba = Ba²+ = Barium ion
  • Caka = Ca²+ = Calcium ion
  • Pb = Pb²+ = Lead (II) ion
  • Mgapa = Mg²+ = Magnesium ion
  • Zain = Zn²+ = Zinc ion
  • Fedri = Fe²+ = Iron (II) ion


+3
  • Fetrah = Fe³+ = Iron (III) ion
  • Alam = Al³+ = aluminium ion

p/s : act, epiy pon tak fhm sgt dgn formula ni :) takpee, ni baru basic kann. bnyk lg kena study :)


#next post okeh utk ANION (negative ion-non metal ion)

Monday, October 24, 2011

birthday.

okeh. dah lama sgt tak update blog. serius, malas. hr ni hari isnin kan? nape aku kat rumah? sbb... aku dpt mc. hari ni gn esok. rabu nt, aku balik la asrama. aku mintak hr ni jehh, tp doktor bg 2 hari. mula2 aku tak nak. tp last2, aku amik gak.


tau tak esok ape ? esok, 25/10. birthday aku laa. npe tahun ni aku dpt rasa birthday aku tak best ha? sblm ni, birthday aku mmg tak pernah best pon. tp tahun ni, aku rasa sgt2 tak best. aku tak heran gn birthday aku tahun ni. aku rasa mcm nak birthday tu pergi jauh2. jgn dtg dkat gn aku. tp? esok la tarikh tu dtg. 


nape aku terima mc doktor?
-mula2 taknak amik. suddenly abah kata, "budak2 skrg mmg taknak sambut birthday dgn family dah. dia nak sambut dgn kwn2 dia je." bila aku pikir2 balik, pernah ke aku seronok sambut birthday? ntahla. tp sbb aku taknak abah terasa, aku amik gak.
-sbb aku tak berani nak pergi sekolah. aku taknak susahkan kwn2 aku. (ade ke kwn2 yg nak susahkan diri dorg sbb aku?) ntah la. buat sape2 yg ade plan ape2 utk aku, (kalau ade la) mintak maaf sbb aku dah rosakkan plan korg.


aku taknak jumpa kwn2 aku masa birthday aku. aku taknak sedih. tahun2 lepas pun, birthday aku nothing. kalau betul2 dorg nak wish aku, dorg leh call aku kan? tp aku tak kisah un kalau takde, sbb aku pun tak slalu suprise org. so, sapelah sgt yg nak hargai aku :)


minggu lepas, hr khamis kalau tak silap. aku nangis sbb birthday aku dah dekat. aku un taktau nape. nape ha? ntah la. taktau taktau.


sakit, tp ubat tinggal kat skola. cmne nihh ?


moment yg aku tak boleh lupe : time darjah 5, birthday aku paling best la kot. tp sbenanye takde la best mane pon. aku hargai kwn2 aku. tamadhir, sumayyah n others (aku tak igt sape). korg beli kek utk aku. serius aku hargai sgt2 :) thanks korg. rindu korg :D
Efy Eezad Officially Blogspot © 2014